Populiariausi įrašai:

2010 m. rugsėjo 18 d., šeštadienis

SIRUTIŠKIO DVARAS

VIETA:
Dešnysis Nevėžio krantas, Sirutiškio km., Surviliškio sen. , Kėdainių rajono sav.



DVARO ISTORIJA
Sirutiškio dvaras žinomas nuo 1760m. Jį įsigijo bajoras Simonas Sirutis, tad dvaro pavadiniomas ir kilo nuo šeimininko pavardės. Siručiui mirsu, dvaras atiteko sūnui Mykolui. Viena iš jo dukterų, Juzefa, ištekėjo už Zigmanto Kunoto. Vedybų keliu Sirutiškio dvaras galiausiai tapo Kormarovskių(XIX am.pab.) nuosavybe (Karmarovskio ir sunaus kapai yra šiaurinėje parko dalyje). Dabar dvarą įsigijo Viktoras Uspaskichas. Rūmai gerokai nukentėjo nuo istorijos audrų, tačiau išliko šiam stiliui būdingas kreivų linijų ritmas, gausi ornamentika. Iš XIX a. pab. – XX a. pr. susiformavusių dvaro ansamblio pastatų išliko rūmai ir keturkampė plytinė rūkykla.


ARCHITEKTŪRA
Grafas A. Komarovskis iš dvaro teritorijoje eksplotuojamo žvyro karjero gaunamų pajamų pastatė seceninio stiliaus(šiam stiliui būdingas kreivų linijų ritmas, gausi ornamentika) dviejų aukštų mūrinius rūmus su nedideliu rūmų siluetą pagyvinančiu belvederio bokšteliu, kuriame yra apžvalgos galerija. Pagrindinio fasado akcentas – asimetriškai sukomponuotas rizalitas su arkiniu prieangiu, užsibaigiančiu lengvu parapetu (neaukšta ištisinė sienelė iš mūro, kuria aptveriama terasa, balkonas, krantinė).


PARKAS
Parkas nėra didelis-6ha- palyginus su kitų dvarų parkais (pvz. Degsnio dvaro- 50ha žemės ir 9ha miško). Tačiau šis parkas ganėtinai gražus ir matoma, jog jį mėginama kiek įm,anoma priužiūrėti. Parke vyrauja vietiniai medžiai: mažalapės liepos, paprastieji klevai, paprastieji uosiai, pušys, paprastieji ąžuolai, karpotieji ir plaukuotieji beržai, kalninės guobos, trapieji gluosniai, drebulės, paprastosios ievos, eglės. Iš viso parke esama 15 sumedėjusių introdukuotų augalų rūšių. Ypač įspūdingai atrodo priešais rūmus išlikęs ovalinės formos parteris su privažiavimo kilpa ir link Nevėžio besileidžiantis šlaitas, nuo kurio matosi Nevėžio apylinkių gamtos vaizdai. Parkas tapo gamtos paminklu ir šiuo metu priklauso Audronei Jasaitytei.

Augustė Rumbutytė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą